Ev Sahibi Gümüşhane Üniversitesi Oldu

Gümüşhane Üniversitesi ısı yalıtım projesi toplantılarına ev sahipliği yaptı

Gümüşhane Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı ve DETIC Leonardo Vinci Yenilik Transferi Projesi kapsamında hazırlanan “İklim Koşullarına ve Pilot İl Uygulamasına Göre Isı Yalıtım Programı Geliştirilmesi” başlıklı projenin final toplantıları Gümüşhane Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 22-24 Ekim 2014 tarihlerinde yapıldı.

Toplantıya Gümüşhane Üniversitesi’nden proje yürütücüleri Yrd. Doç. Dr. Hakan Bolat ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çullu, Hakkari Üniversitesi’nden Galip Sarısı, Isı Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği’nden (İZODER) Hüseyin Onbaşıoğlu, Pera Sanat Akademisi’nden Emine Gözen Işıldak ve Ayşe Sevil Vergili, İstanbul Sıvacı Boyacı ve İnşaatçlar Esnaf Odası’ndan Sedat Katırcı, Sakarya Üniversitesi’nden Cemal Yılmaz, Romanya’dan Nicolae Cernei ve Annemarie Mecher ve Polonya’dan Jakup Kus, Zbigniew Figurski ve Mieczyslaw Szczygiel katıldı.
   Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin de dinleyici olarak katıldığı toplantılarda Gümüşhane, Hakkari ve Sakarya’da 1 yıl boyunca ısı ölçüm yapılarından termal kamera ile elde edilen sonuçlar değerlendirildi.
   Proje ortakları arasında yeni proje fikirleri ve ortaklıklarının geliştirilmesi yönünde görüş birliğine varılan toplantılarda varılan sonuçlar doğrultusunda ısı kayıplarını etkileyen faktörler şu şekilde açıklandı:

1. Bina cephelerindeki ısı yalıtım malzemelerinin türü,
2. Bina cephelerinin yönü (Kuzey, güney, doğu, batı)
3. Rüzgar hızı
4. Güneşin bina cephesine doğrudan temas etmesi ve temas süresi,
5. Bina iç ortamındaki asıl değişkenlikler,
6. Bina duvar elemanlarının türü (tuğla, gazbeton, beton, biriket),
7. Yalıtım malzemelerinin kalınlığı,
8. Binalarda duvarlar haricindeki diğer açıklıklar,
9. Yalıtım işlerini doğru uygulanması,
10. Bölgesel iklim faktörleri”